Matcha tea – co to takiego?

Matcha tea uważana jest za jedną z herbat najwyższej jakości, a dodatkowo określana jest zaszczytnym mianem najszlachetniejszej. Warto zauważyć, że matcha to nic innego, jak sproszkowana zielona herbata pochodząca z Japonii. Dzięki temu, że przybiera postać zielonego pudru, może być z powodzeniem dodawana do różnego rodzaju koktajli czy wypieków. W ostatnim czasie zdobyła olbrzymią popularność również w naszym kraju. na czym polega jej fenomen? Otóż matcha tea jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów lub inaczej – przeciwutleniaczy. Dodatkowo pozwala pozbyć się niekorzystnych dla zdrowia i ogólnego samopoczucia wolnych rodników. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, doskonale wspierając proces odchudzania i dbania o zdrową i piękną sylwetkę.

Matcha tea cechuje się również wysoką zawartością katechin. Dlatego też u osób, które regularnie ją spożywają, występuje znacznie mniejsze ryzyko chorób serca czy układu krążenia. Jednak, aby ta sproszkowana zielona herbata faktycznie mogła w tak doskonały sposób działać na zdrowie, konieczna jest znajomość prawidłowego parzenia. A to z kolei nie byłoby możliwe bez:

  • termometru,
  • ceramicznej czarki,
  • miotełki chasen,
  • chashaku.

Zaparzanie matcha tea

Dzięki temu możemy płynnie przejść do tematu właściwego zaparzania matchy. Jak tego dokonać? Proces jest prostszy, niż mogłoby się wydawać. W rzeczywistości wystarczy wsypać dwie bambusowe łyżeczki matchy do chatki lub jedną zwykłą. Następnie należy dolać 100 ml wody o temperaturze około 80 °C i intensywnie wymieszać chasenem. Wykonywane ruchy powinny przypominać literę M – należy robić tak do momentu powstania zielonej piany. Bez obaw! Nie powinno to zająć więcej niż około 30 sekund. Pomimo dość skomplikowanego nazewnictwa poszczególnych przyrządów, sam proces wykonywania matcha tea jest banalnie prostym i przyjemnym zadaniem. Warto jednak zwrócić uwagę na to, w jakim sklepie internetowym lub stacjonarnym kupujemy konkretną matcha tea. Należy sprawdzić jednocześnie, aby jej kolor był intensywnie zielony. Oznacza to, że będzie wyróżniać się wysoką jakością.

Wbrew pozorom matcha do picia to nie jedyny sposób, w jaki możemy wykorzystać sproszkowaną zieloną herbatę. Coraz większą popularnością cieszy się także w kosmetyce, gdzie stosowana jest do tworzenia różnego rodzaju mieszanek i maseczek na twarz. Tym prostym sposobem skóra jest doskonale nawilżona i jedwabiście gładka w dotyku. Dodatkowo włączenie jej do pielęgnacji pozwala na pozbycie się wyprysków i wszelkich zmian trądzikowych.