Co jeść w górach wysokich?

Przed wycieczką w wysokie góry powinno się przygotować zapas jedzenia na wszystkie dni spędzone w drodze na szczyt. Podczas przygotowań powinno się uwzględnić, że w czasie wspinaczki powyżej wysokości 3000 m n.p.m. podstawowa przemiana materii rośnie nawet o 25 procent, podobnie jak zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko, witaminy i minerały.

Cechy posiłków odpowiednich w góry wysokie

Produkty spożywcze na wyprawę w wysokie góry powinny cechować się nie tylko wysoką kalorycznością, ale również wysoką wartością odżywczą. Posiłki powinny być oparte na naturalnych składnikach i dodatkach, które dostarczają najwięcej witamin i minerałów. Ze względu na słabe dotlenienie układu pokarmowego ważna jest dbałość o lekkostrawność i obecność dużych ilości błonnika w jadłospisie. Problemy z układem pokarmowym będą mniej dokuczliwe jeśli produkty spożywcze będą pozbawione konserwantów, wzmacniaczy smaku i emulgatorów. Ważne jest również zadbanie o dostępność posiłków, które bez trudu powinno się przygotować nawet w niesprzyjających warunkach.